Днешната ни рецепта за кекс е достойна да се нарече семейна“, просто

...
Днешната ни рецепта за кекс е достойна да се нарече семейна“, просто
Коментари Харесай

Семеен кекс XXL с 5 яйца за цялата фамилия – пека го в тенджера, че формата не стига!

Днешната ни рецепта за кекс е почтена да се назова „ фамилна “, просто тъй като ще стигне за цялото семейство, даже то да е многочленно! Пухкав, висок и доста апетитен – подобен е кексът с 5 яйца , който ви предлагаме да опитате. Важно е яйцата да са размер XL, а по опция си набавете и домашни – с тях и типът, и усетът са разнообразни.

Ако формата ви за кекс е по-малка или въобще нямате такава, умерено може да изпечете големия кекс в тенджера , стига дръжките ѝ да не са пластмасови и да е огнеупорна.

В средата поставете порцеланова или стъклена чаша с дебели стени, тъй че да се оформи дупка.Ето и рецептата за Семеен кекс XXL за цялата фамилия :

Семеен кекс XXL за цялата фамилия

Продукти:

5 яйца размер XL (домашни по възможност)

1 ч.ч. захар

2 отново.ванилена захар или 20 капки дестилат ванилия

1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. олио

1/2 ч.ч. прясно мляко

2 ч.ч. брашно

1 отново. бакпулвер

какао – на прахуляк

пудра захар

Приготвяне:

В купа разбийте доста добре яйцата с миксер, добавяйки постепенно захарта. Трябва да бухнат най-малко двойно и да станат на ярък крем. Прибавете ванилията, на тънка струйка – олиото, водата и прясното мляко, и още веднъж разбийте с миксера.

Отделно в купа пресейте 2 ч.ч. брашно, прибавете бакпулвера и разбъркайте двете съставки. Започнете да добавяте по малко от брашното към кексовата примес, като не спирате да разбръквате с миксера на мудна скорост.

Трябва да се получи безпрепятствено кексово тесто.

Включете фурната да 200 градуса. Намазнете и набрашнете кексовата форма (или тенджера), изсипете малко от сместа, след което поръсете с какао, изсипете още веднъж малко от сместа и още веднъж поръсете с какао, изсипете и останалата кексова примес. Може и да оцветите авансово част от тестото с какао и да нашарите кекса по нормалния метод.

Сложете съда в загрятата фурна и печете до суха съчка. Ако стартира бързо да образува коричка, може да намалите на 180 градуса.

Готовия кекс охладете, извадете от формата и поднесете посипан с пудра захар.

Да ви е сладко!

ЗАЖЕНАТА

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР